ייעוץ זוגי

לאחרונה קיבלתי ספר במתנה “אינציקלופדיה להתנהגות האדם” כרך 1 “חיי נישואין”. הספר יצא לאור בשנת 1980, לא מאוד עדכני. יחד עם זאת, כיועצת עדכנית, עניין אותי לראות מה כתוב בספר, מה השתנה, מה נשאר דומה. חלק מהדברים אכן מצחיקים קצת בראיה לאחור ויחד עם זאת, חלק מהדברים לא השתנה כל כך….

אחד הפרקים בספר עוסק בטיפול זוגי, מתי להגיע אליו ומה שמשך את תשומת ליבי זה החלק של “צפיות לא מוצדקות” מטיפול זוגי. מוזכרות שם חמש ציפיות ומדהים להבין שזה לא שונה בהרבה גם כיום.

  1. ‘טיפול בנישואין הוא תהליך שמטרתו לשמור ולשמר את הנישואין בכל מחיר’. נכון שטיפול זוגי מטרתו בעקרון לשפר את היחסים אבל בהחלט לא בכל מחיר. יש זוגות ששיפור היחסים שלהם אומר שעליהם להפרד, זה לא תמיד הפתרון הגרוע. אחד העקרונות שמנחים אותי זה שהרבה זוגות מרימים ידיים מהר מדי ולא עובדים על הזוגיות שלהם אבל יש מצבים שבהם מסיבות שונות עדיף לבני הזוג להפרד, בדרך טובה ומכבדת, עם הדרכה נכונה וליצור לעצמם חיים טובים אחרי הפרידה, חיים שבהם הם נפרדו מבן הזוג אבל לא מההורה השני של הילדים שלהם. חיים בהם אפשר להמשיך לנהל חיי משפחה עם שני הורים לילדים.
  2. ‘המטפל הנישואין הוא אדם חכם שיבין את הצד שלי ויורה לבן/ת הזוג לתקן את דרכם – “הוא או היא הבעיה”.’ – אני מניחה שקריאה של המשפט הזה מעלה חיוך אצל רוב האנשים, אף צד אינו ה”בעיה”. יש קושי בזוגיות וטיפול יעזור לפתור אותה.
  3. ‘אני צריך להרגיש בנוח בתהליך הטיפול’. כאן יש בספר הסבר מפורט על מהות הטיפול, על כך שזה תהליך ולא בדיוק מרגישים בו בנוח. אז אני מסכימה שתהליכי שינוי אינם תמיד נוחים אבל אני כן אשמח להאמין שאנשים מרגישים אצלי בנוח מעצם הקשר, מההחלטה שחשוב להם להילחם על הקשר שלהם והם באו לעבוד, לשנות ולהתפתח.
  4. ‘אם אנו רציניים ועובדים קשה ישתפר המצב מייד’. אז נכון, העניין לא יפתר אולי מייד אבל די מהר אפשר יהיה לקבל טכניקות של שיח ואפשר יהיה להרגיש שינוי, לא קסם מיידי אבל כן ניצני שינוי. בטיפול זוגי רציני, כשגם בני הזוג באים מתוך כוונה לעבוד, יש שינוי די מהר.
  5. ‘תמיד אפשר להכנס לטיפול בעתיד, הבעיות אינן כה גרועות היום. אחת האכזבות הקשות של מטפלים היא שבני זוג מגיעים לטיפול מאוחר מדי, כאשר המצב קשה ביותר, רק אז באים למטפל ומצפים לניסים’. וזה מסכם יפה מאוד את כל מה שכתבתי עד כה וגם את דעתי על טיפול זוגי. לא צריך להמתין לקטסטרופה, אפשר להגיע לייעוץ כשמרגישים שקשה, כשרוצים לקבל כלים טובים יותר לשיחה זוגית, כשיש קושי עם אחד הילדים, כשיש קושי עם משפחות המוצא, כשמרגישים קצת דעיכה ברומנטיקה, כשמרגישים שקצת אדישים או שהשגרה שוחקת ועוד. כשנושא הגירושין עולה על הפרק, זה הרבה יותר קשה להחזיר את הגלגל לאחור. קשה אבל לא בלתי אפשרי.

אגב, פעם היה לי רעיון תמים לעשות לזוגות סדנת הכנה לנישואין מתוך הבנה שתיאום ציפיות ולמידת טכניקות של שיח וריב היו יכולים לשפר מאוד את הזוגיות של הרבה אנשים אבל מסתבר שרוב האנשים, כשהם מתחתנים, הם בטוחים שהם תמיד ישארו מאוהבים, מחוייבים ואין להם שום צורך בהכנה לזוגיות. אני עדין מאמינה שסדנה כזאת תשפר את הסיכוי של בני זוג להשאר מאושרים ביחד.

כך שאם אתם מרגישים שהזוגיות קצת “חורקת” עשו מעשה ובואו לייעוץ זוגי, כדאי לכם.

סגירת תפריט
מעבר לסרגל הכלים