אנחנו נמצאים עכשיו בתקופה לא קלה, אם כי במדינה כמו שלנו כל פעם יש לנו ‘תקופה לא קלה’ מכיוון אחר. הפעם זה משהו שאומרים עליו ‘עוד לא היה כזה’. ובאמת זה זמן מוזר, מקומות עבודה נסגרים וחלק מהאנשים נשלחים לחופשה ללא תשלום. בתי הספר והגנים סגורים כך שהילדים בבית לתקופה מאוד ארוכה. אומרים שרצוי שאנשים מבוגרים לא יחשפו ליותר מדי אנשים מה שמשבית גם חלק מהסבים והסבתות מהיכולת לעזור. כל זה מייצר חוסר וודאות גדול וזמן מורכב מאוד לאדם ולמשפחה.
אחד הפתרונות הברורים מאליהם, אם כי לא קל תמיד ליישם, זה תקשורת פתוחה ונעימה בין בני המשפחה. ליצר זמני שיחה שבהתחלה אולי יראו לנו מאולצים אך עם הזמן נגלה שהם נעימים

ומוסיפים מאוד למשפחתיות. לקבוע זמן קבוע לשיחה משפחתית, לקבוע נהלים ברורים לשיחה הזאת, אפשר גם לכתוב פרוטוכל. בשיחה יש תור לכל אחד לדבר. כן, לכל אחד. אפשר לקבוע נושא שעליו כולם מביעים את דעתם לפי התור או שכל אחד לפי התור מעלה נושא מסויים שעליו מדברים. כמובן שאפשר לשלב בין שתי הדרכים. האמת שלא כל כך חשוב על מה מדברים, חשוב שמדברים. כמובן שבזמן השיחה הזאת כולם שמים בצד את הטלפונים ואת שאר המסכים, הטלביזיה מכובה ומאפשרים זמן לשיחה אמיתית בלי הסחות דעת. כשאחד מדבר, השאר מקשיבים, לא קוטעים את דבריו גם אם הוא מאוד מרגיז. אפשר לקבוע סדר דוברים קבוע או שמי שמחזיק חפץ מסויים הוא הדובר ואת החפץ מעבירים לפי הסדר. לשיחה יש יושב ראש שמנהל אותה, מאפשר לדוברים לדבר ושומר על הסדר. אפשר לתת לאחד ההורים לעשות זאת אך גם ילדים יהנו מהתפקיד בהנחה שהם מסוגלים להשתלט על שאר הדוברים.
רצוי לסגל תקשורת בה מגיבים לשני בשאלת שאלות הבהרה ובדיקה ‘למה התכוון’ במקום לתקוף ולומר ‘לא נכון….’. זה מצריך המון סבלנות אך משתלם ומתגמל לטווח הארוך. כאמור, שמירה על סדר דוברים ועל כללי השיחה הם חשובים ליצירת שיח בו כולם מרגישים שהם לוקחים חלק וגם מקשיבים להם באמת. כן, גם לצעיר ביותר שאולי לא ממש מבין על מה מדובר.
כדי להקל על חיי היום יום בבית, כדאי לקבוע סדר יום מפורט. מתי קמים, מי מכין איזו ארוחה, תורנות כלים, מתי מכינים את השיעורים שנשלחים מבית הספר, מתי מאפשרים להורים לעבוד, מי משגיח על הילדים ומתי, איזו פעילות גופנית עושים ומתי ועוד.
פעילות גופנית משותפת היא אחד הדברים היותר נחמדים שאפשר לעשות. יש ברשת הרבה רעיונות לשילוב כל בני המשפחה בפעילות כזאת ושווה לחפש. אפשר כמובן לנצל את הזמן שכולם בבית לטיול רגלי משותף מה שעונה גם על משבצת הפעילות הגופנית וגם על שהיה משותפת ביחד.
מאחר ואנחנו לקראת פסח, אפשר להחליט שאת הניקיונות לחג עושים במשותף. כמובן שלא חייבים לקרוא לזה ניקיון פסח אלא ניקיון אביב או כל שם אחר שתרצו. לשלב את הניקיונות והסידורים הללו בסדר היום הקבוע ולשתף את כולם בעשיה. זה גם זמן מצויין לנצל לפרוייקטים מיוחדים שאין זמן לעשות אותם כמו סידור, פינוי ונקיון הספריה, המחסן, הצעצועים של הילדים ועוד.
לחלקינו יש סא וסבתא מבוגרים שנמצאים בבידוד, לא לשכוח אותם. רצוי להתקשר אליהם עכשיו יותר מהרגיל ואם אפשר לתת לילדים לדבר איתם בוידאו מה שיעזור להורים להקל על הבדידות ולראות את הנכדים והנינים גם אם אי אפשר לחבק ולנשק אותם.
בתקווה שבקרוב נוכל לחזור לשגרה המבורכת, בריאות לכולם.
אם יש שאלות, מזומנים לפנות אלי תמיד.